Vi är med hela vägen

Vi på Eldabutiken erbjuder er totallösningar av brasvärme och skorstenar. Funderar ni på att köpa en eldstad, så hjälper vi er hela vägen. Från att välja den eldstad som passar just er, till det att ni kan tända den första brasan.

Hos Eldabutiken får du hjälp av certifierad personal både i butik och vid installation. Vi hjälper dig att göra en trygg och säker installation. Casinospel online erbjuder något för alla som gillar nöje! Vår gedigna produktutbildning med kunskap om installationsregler och täta kontakter med lokala skorstensfejare eller andra besiktningsmän borgar för kvalitet.

Eldabutiken har Sveriges största utbud på eldstäder – braskaminer, gjutjärnskaminer, täljstenskaminer, murspisar, kakelugnar och frimurade eldstäder.

I våra butiker har vi ett flertal olika eldstäder att inspireras av.
Tag gärna med era fastighetsritningar till butiken så hjälper vi er med en offert.

Idag kan man välja olika varianter av skorstenar, Eldabutiken installerar rostfria lätta skorstenar och murad blockskorstenar. Vi väljer tillsammans med er den lämpligaste modellen av skorsten. Vi arbetar i både nya och befintliga fastigheter.

Utseendet på skorstenen anpassas både på insidan och på taket. Rätt design och rätt färg.
Vid installation av skorstenen anpassas också taksäkerhet enligt gällande byggregler.

Precis som allt annat så blir en skorsten sliten med tiden och kan då vara i behov av en renovering.

En skorsten som inte använts på länge kan vara i behov av tätning och restaurering som inte alltid syns på utsidan. Vi har lång erfarenhet av skorstensrenoveringar med insatsrör. Är skorsten i ett sämre skick även på utsidan hjälper vi till med att mura om skorstenen ovan tak.

Eldabutiken tillverkar och monterar regnhuvar på skorstenar för att skydda skorsten för ett bestående värde.

Vi säljer och monterar godkänd taksäkerhet enligt gällande byggregler. Vi är utbildade taksäkerhetsmontörer och är licensierade av Taksäkerhetskommittén.

Vi lagerför en stor del taksäkerhet .
Eldabutiken har ett samarbete med Sveriges största tillverkare av taksäkerhet och kan specialanpassa lösningar efter er fastighetsbehov.

Dela upp betalningen (finansiering)

När du handlar hos oss har du möjlighet att dela upp din betalning. Eldabutiken har ett avtal med Santander Consumer Bank.
Du väljer själv delbetalningsalternativ utifrån vad som passar dig bäst.
Vi kan erbjuda ett räntefritt alternativ med en löptid på 4, 6, 12 eller 24 månader.
Det räntefria alternativet gäller för krediter upp till 100 000 kronor per person.

Dagens eldstäder är något helt annat än äldre öppna spisar, kaminer och kakelugnar. Med modern förbränningsteknik får vi ut den största möjliga effekten av eldstaden samtidigt som vi släpper ut miljövänliga restprodukter.

Biobränslen så som ved är en del av det naturliga kretsloppet. Om man kan konsten att elda rätt innehåller röken i stort sett bara koldioxid och vatten.
Träd tar upp vatten och koldioxid för att kunna tillverka energirika syre- och kolhydratmolekyler genom fotosyntesen.
När träden huggs ner och återanvänds till ved, frigörs åter vattnet och koldioxiden.
Rätt utfört bidrar inte vedeldning till den globala uppvärmningen, bara till den lokala.
Byter du din äldre, icke-miljövänliga eldstad till en ny från oss på Eldabutiken tar vi givetvis med din gamla eldstad och ser till att den tas om hand på ett miljövänligt sätt.
För oss är det viktigt att visa respekt för dig och ditt hem och självklart städar vi upp efter oss.

Elda rätt

Höga el- och oljepriser gör att allt fler väljer att komplettera sitt värmesystem. Då är en eldstad med biobränsle det självklara valet.
Oberoende beräkningar visar att villor med en lokaleldstad, som grupp betraktad, förbrukar mindre energi från fossila uppvärmningskällor än villor utan en lokaleldstad.
Om vi ska elda på ett miljövänligt sätt krävs en modern brasvärmeanläggning med hög verkningsgrad – och inte minst, att vi verkligen anstränger oss för att elda rätt.
Produktutvecklingsavdelningarna hos kamintillverkarna har arbetat mycket för att minimera riskerna för felaktig användning och satsat på produktutveckling som gör det enklare att elda rätt. Läs alltid bifogad eldningsinstruktion.

Checklista för eldning i lokal eldstad

För att få ut mesta möjliga energi och samtidigt få en miljövänlig eldning gör så här:

Se till att du har en modern braskamin med effektiv förbränning.

Elda bara torr ved.

Ha god lufttillförsel, pyrelda aldrig. Att elda vid maximal effekt med bra drag är bättre än att elda med låg effekt under hela dagen.

Med rätt eldning skall röken vara vit, helst genomskinlig. Svart/grå rök tyder på en olämplig eldstad, fel eldningsteknik eller användning av felaktigt bränsle.

Eldstaden fungerar bättre om den sotas och rengörs ofta. Det spar både energi och miljön.

Tänk alltid på att det är förbjudet att elda hushållsavfall, plast, målat eller impregnerat virke, spånplattor eller liknande.

Att köpa ved

Det du ska tänka på när du köper färdigkluven ved är att den är torr. Annars måste du lagra den en längre tid innan du kan elda med den. Ved erbjuds i både säckar och i större partier. Eldar du kontinuerligt i din braskamin och har möjlighet att lagra några kubikmeter är det betydligt billigare än att köpa veden säckvis.
Hugger du veden själv bör du göra det under vintern/tidig vår. Kapa och klyv veden så snart du kan och låt den ligga staplad i ett luftat uterum i minst 1 års tid.

När du tänder

Tändpåsar/kuddar är ett enkelt och effektivt hjälpmedel vid upptändning i din eldstad. Lägg 2 grövre vedträn i botten och tunnare ved på topp i kaminen och stickor högst upp. Placera en tändpåse på eldstadens rökvändarhylla, detta för att snabbare få ett bra drag  i skorstenen. Lägg sedan en tändpåse på toppen av veden och tänd.

Bra eldning

Det är viktigt att du vårdar din eldstad. Ett rent glas är oftast ett kvitto på en bra förbränning. Färgen på röken ger dig också signaler om förbränningen. När röken är svagt vit eller genomskinlig har du en bra förbränning och det kommer nästan bara vattenånga ur skorstenen. Är röken mörk har du inte en fullständig förbränning, det beror oftast på för lite luft till eldstaden eller att veden är fuktig.

Modern vedeldning

En modern anläggning har en verkningsgrad på 79 procent och uppåt. Det kan jämföras med en öppen spis som bara har en verkningsgrad på mellan -5 till 10 procent.

Värmeinnehåll i olika träslag kan variera. I tabellen finns en uppställning över hur mycket kW timmar träslagen ger per kilo träd:

 • Lönn 4,1
 • Björk 4,3
 • Ek 4,0
 • Al 4,2
 • Ask 4,1
 • Gran 4,2
 • Tall 4,4
 • Lärk 4,4

Miljöfördelar med modern brasvärme

 • Förnyelsebart biobränsle
 • Lokalt producerat bränsle
 • Effektiv förbränning
 • Minskar elberoendet
 • Bidrar inte till växthuseffekten

Brasvärme är den enda el-oberoende värmekällan

Eldstaden har alltid varit en självklar samlingsplats i våra hem. I ett modernt högteknologiskt samhälle behöver vi eldstaden mer än någonsin – inte bara för trivsel utan även för ökad trygghet.

Räddningsverket räknar med att cirka 45 000 hushåll blir strömlösa under någon period varje år. Även om inte alla strömavbrott blir lika allvarliga som vid de rekordstormar Gudrun och Per, så ger eldstaden en välkommen, för att inte säga nödvändig, extra säkerhet och trygghet..
Eldstaden är helt el-oberoende och eldas med ved, en förnyelsebar energikälla som är lätt tillgänglig i alla delar av landet.